De groei van Odoo
Het hoofdkantoor van Odoo telt inmiddels 750 werknemers en had zo'n 38 miljoen euro omzet. We duiken in het verhaal van Odoo-oprichter Fabien Pinckaers om te kijken hoe de software met ruim 4,5 miljoen gebruikers zo groot is geworden. Want ook zij moeten concurreren met grote bestaande ERP-systemen, zoals Microsoft, Infor en SAP. Hoe zorgt Odoo ervoor dat ze onderscheidend blijven en op deze manier kunnen blijven groeien?
Odoo wilde vanaf 2015 voor elke kleine of middelgrote onderneming dé alles-in-één-bedrijfssoftware zijn, waarbij je boekhouding, projectmanagement, marketing, verkopen etc. binnen één geïntegreerd systeem kon bijhouden. Dat is Odoo natuurlijk goed gelukt en daardoor gebruiken nu ruim 4,5 miljoen mensen wereldwijd de gratis versie van het opensource-model. De Enterprise-versie gaat een stapje verder en kost 18 euro per maand, het verschil zit hem in het aantal apps dat je kunt gebruiken en de service die erbij in begrepen zit. Het Amerikaanse Summit Partners ziet kansen in dit model en investeerde eind december 90 miljoen dollar voor een aandeel in het Belgische Odoo.
Pinckaers vertelt in het interview met De Tijd
"Kleine en middelgrote organisaties zijn een geval apart. Ze hebben complexe noden, maar geen geld. Ze zijn actief in tal van landen, met overal magazijnen en leveranciers, en moeten boekhouden in meerdere munten en volgens uiteenlopende regels. Maar ze hebben het geld niet voor gespecialiseerde software. Ze willen betaalbare software. SAP en Microsoft zijn er niet in geslaagd dat aan te bieden. Hun pakketten kosten 180 euro per maand. Wij gaan voor 18 euro per maand".
750 medewerkers en 2.600 partners
Het is natuurlijk niet zo dat ze niets terugkrijgen voor de gratis versie van Odoo. Het hoofdkantoor krijgt maandelijks 70.000 aanvragen binnen voor meer uitleg. Dat drukt de marketingkosten volgens de Odoo-oprichter. Het softwarebedrijf is sinds 3 jaar winstgevend, maar ze weten niet altijd hoe ze het beste met die winst om kunnen gaan. De medewerkers van Odoo hebben liever iets minder geld op de bank om zo een grotere motivatie te hebben om harder te werken.
Naast de 750 medewerkers op de Odoo kantoren, hebben nog veel meer mensen hun baan te danken aan de opensource-software. Zo zijn er naast erp|open nog 2.600 officiële partners die de bedrijfssoftware mogen verkopen en maatwerk kunnen leveren. Hiernaast zijn er ook nog onafhankelijke ontwikkelaars die met Odoo werken, dus 50.000 mensen wereldwijd hebben een baan door Odoo.
50.000
mensen danken hun baan aan Odoo
door het grote partnernetwerk
90 miljoen
dollar werd afgelopen december geïnvesteerd door het Amerikaanse Summit Partners.
4,5 miljoen
enthousiaste Odoo-gebruikers
over de hele wereld
Bron: interview met De Tijd