Oke, de kogel is door de kerk en je staat op het punt een nieuw ERP-systeem te implementeren. Het vinden van de juiste implementatiepartner is dan een belangrijke stap. Een passende partner is namelijk voor een groot deel bepalend voor het succes van je project. Wij geven daarom in deze blog zes tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding en het kiezen van een partner. Lees gauw verder!
Definieer vooraf je eigen doelstellingen
Voordat je op zoek gaat naar een implementatiepartner, moet je een duidelijk beeld hebben van wat je wilt bereiken met het nieuwe ERP-systeem en welke specifieke eisen je hebt. Dit omvat zowel functionele als technische eisen.
Bekijk de projectmethodologie van ERP-partners
Iedere partner heeft een eigen projectmethodiek. Het is belangrijk dat de aanpak van die partner aansluit bij jouw organisatiecultuur en projectbehoeften. Om een voorbeeld te noemen: wij hanteren de zogeheten waterval methode, waarbij er vooraf een business analyse wordt gedaan met een huidige en gewenste situatie, een fit gap analyse en daarnaast een gedetailleerd budget en projectplan.
Er zijn ook partijen die via een Quickstart methode werken. Dan start je met het project totdat er een oplossing ontstaat. Dit heeft meer onzekerheden, maar is wel flexibeler en kan voordeliger zijn.
Onze methodiek in het kort
Vooronderzoek
Hier wordt het fundament en de koers bepaald. Ook bepalen we de eisen en wensen van de organisatie.
Het bestaande en gewenste landschap
Een helder beeld van het huidige technologische landschap en gewenste situatie.
Fit/Gap analyse
Analyse van de 'fit' tussen de bestaande processen en het gewenste resultaat en tevens de eventuele ‘gaps’.
Projectinitiatie document
Fungeert als een kompas, de blauwdruk; met doelen, scope, mijlpalen en verantwoordelijkheden.
Doe onderzoek naar potentiële partners
Start met het identificeren van potentiële implementatiepartners. Kijk online, maar vraag ook aanbevelingen van collega's in de branche, of bekijk de partnerlijst van binnen Odoo.com. Vergeet ook niet om certificering te checken. Deze tonen aan dat de partner goed getraind en up-to-date is met de nieuwste technologieën.
Referenties nabellen
Vraag om referenties van klanten bij de implementatiepartner en neem contact op om hun ervaringen te horen. Hier kun je ook nagaan of de partner ervaring heeft met het implementeren van ERP-systemen in jouw branche en de omvang van jouw project. Zo krijg je past echt een goed beeld van hoe de samenwerking zou verlopen.
Benieuwd wat onze klanten over ons zeggen? Bekijk de verschillende klantcases op onze klantpagina.
Evalueer de communicatie
Goede communicatie en samenwerking tussen jouw organisatie en de implementatiepartner zijn van cruciaal belang. Beoordeel hoe de partner communiceert in het voorstadium van een traject. Ook kun je referenties vragen naar de communicatie tijdens het implementatieproces.
Plan een pilotproject
In sommige gevallen kan het nuttig zijn om een klein pilotproject uit te voeren voordat je het volledige ERP-systeem implementeert. Een zogeheten Proof of Concept kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig te identificeren en op te lossen.
Vervolgens: vergeet de relatie niet te onderhouden
Een geslaagde implementatie is nog maar het begin. Onderhoud vervolgens een goede relatie met je implementatiepartner voor langdurige support, upgrades en toekomstige aanpassingen.
Bij erp|open vinden wij die relatie van cruciaal en investeren hier daarom in. Dat is ook de reden dat onze klanten ons ook na implementatie weten te vinden. Zo hebben we onder meer een helpdesk waar je terecht kunt. Mocht je na de livegang van je omgeving nog technische vragen hebben of hulp nodig bij bijvoorbeeld een migratie? Dan kun je rekenen op onze professionele helpdesk.
Meer weten over onze aanpak?
Onze salesmanager Richard vertelt je in een persoonlijk gesprek graag meer over onze aanpak en de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem gerust contact met hem op!